1,5 meter kantoor

Oppervlakte 568 M2

Vooralsnog ga ik ervan uit dat de anderhalvemetersamenleving van tijdelijke aard is. Hierdoor is het van belang om bestaande kantoren snel en goedkoop om te bouwen naar een anderhalve meter kantoor om hem later weer simpel terug te bouwen en de volledige bezetting te gebruiken.

Het belangrijkste in het 1,5 meter kantoor zijn de mensen; niet alleen zijn al deze aanpassingen om hen te beschermen, ook het succes is afhankelijk van de medewerking van alle mensen in het kantoor. Op de plattegronden is duidelijke te zien hoe er gemakkelijk door schuiven en verwijderen van meubilair een 1,5m kantoor kan worden gerealiseerd. Het verlies van het aantal werkplekken zal tussen de 25% en 40% zijn.

Vooral open space plekken voldoen niet aan de principe van de 1,5 meter werkplek. Nu is de onderlinge afstand tussen bureaueilanden volgens de NEN 1824 minimaal 1,8 meter, bij het 1,5m kantoor zal dit minimaal 3,5m zijn. Naast de open space gaat ook het aantal vergader en ontmoetingsplaatsen omlaag. In veel kantoren was er al een te kort aan vergaderplekken waardoor dit geen fijne bijkomstigheid is. Kleinere vergaderkamers zullen door het weghalen van stoelen bel of stilte werkplekken worden. Dit is natuurlijk goed nieuws, al jaren probeer ik open space werkbaar te maken door voldoende ruimtes te creëren waarin iemand zich kan terugtrekken.

Het is zaak om de cruciale  afdelingen en/of werknemers in kaart te brengen en hier het nieuwe ontwerp op af te stemmen. De overige werknemers zullen op bepaalde dagen en of dagdelen naar kantoor komen om de band met het bedrijf en collega’s te behouden en om de nodige samenwerking voort te zetten.  Het vergaderen zal voornamelijk digitaal gaan. Grote vergaderkamers kunnen nog maar door een paar mensen gebruikt worden en kleine vergaderkamers worden stilte plekken.

De bureaueilanden voldoen eigenlijk al aan de 1,5 meter afstand die door de overheid geadviseerd wordt. Bij een werkplek van 80x160cm zit er al 1,65m tussen de persoon tegenover je en is het 1,62m naar de persoon naast je. Al kan ik me goed voorstellen dat het raar aanvoelt en wat als je even voorover leunt om beter naar een foto op je scherm te kijken. De werkbladen kunnen tijdelijk van een folie worden voorzien die duidelijk de zone aangeeft waarop je mag werken, als er iemand naast of tegenover je zit.

Cirkels in het tapijt, natuurlijk is het erg duidelijk om een gebied om de werkplek te markeren met een vloerlijn maar ik denk dat mensen slim genoeg zijn en het past niet bij de duurzaamheids gedachte om morgen een vloer te vervangen en het een paar maanden later weer terug te veranderen. Net als al het plexiglas dat ik overal zie, voor winkels vind ik het prima want die moeten van de ene op de andere dag omschakelen en hun personeel beschermen maar ik hoop dat wij interieurarchitecten creatiever zijn en met duurzamere oplossingen komen. Ik ben er in ieder geval over na aan het denken!