Wat is een flexplek?

Laten we eerst eens kijken naar het woord flexibel in flexplek. Een elastiekje is flexibel maar een bungee koord is dat ook. Toch zit er een groot verschil tussen beide. Dit is ook het geval als we praten over flexibele werkplek op het kantoor. Daarnaast moet het duidelijk zijn waarin de werkplek flexibel moet zijn. Flexibel in hoogte, soort, aantallen, gebruik, gebruikers en/of communicatie. Vaak schrikken mensen al van het woord flexplek terwijl het nog niet duidelijk is wat het inhoudt en wat er verwacht wordt.

Hoe bouw je een team op als iedereen flex werkt? Het antwoord hierop is per persoon en bedrijf verschillend maar wel het belangrijkste om de flexplek te laten slagen.

Hieronder ga ik verder in op de flexibele werkplek en hoe je dit tot een succes kan maken.

Flexibele werkplek

Je komt binnen op kantoor en je moet op een scherm inloggen en een werkplek kiezen. Tot die tijd had je geen idee op welke verdieping, welk bureau en naast wie je deze dag ging werken. Er zijn bedrijven waarbij deze manier van werken geweldig past, maar voor de meeste personen is dit het horror scenario waaraan gedacht wordt als er gesproken wordt over een flexibele werkplek.

Een flexibele werkplek is per bedrijf, afdelingen en persoon verschillend. Voor een IT-er, met alleen een laptop, is het nu eenmaal makkelijker om flexibel te werken dan voor een advocaat met al zijn geprinte documenten. Daarnaast zijn er ook functies binnen een bedrijf waarbij een flexibele werkplek onmogelijk of onwenselijk zijn. Het is toch handig als de receptioniste bij de entree zit, of als HR vindbaar is. Bij de presentatie aan je belangrijkste klant werkt het scherm niet, dan wil je dat ICT zo snel mogelijk in je vergaderzaal is om te helpen.

Ook mensen zijn verschillend, niet iedereen die op dezelfde afdeling werkt is hetzelfde. Sommige mensen genieten van de vrijheid van een flexplek maar anderen houden juist van structuur en duidelijkheid. Ook is het voor mensen, en dus ook het bedrijf, belangrijk om in een team te werken. We presteren beter als we samenwerken en zijn ook meer betrokken als we met collega’s einddoelen halen.

Hoe ziet een goede flexplek er dan uit?

Een goede flexibele werkplek is een onderdeel van een goed ontworpen flexibel kantoor. Bij het ontwerpen heeft de interieurarchitect goed onderzoek gedaan naar de behoeftes van het bedrijf, de afdelingen en de mensen zelf. Het kantoor wordt als een vast element ontworpen en de mensen zelf worden het flexibele element. Heb je een project dat twee jaar duurt en zit je met je project team twee jaar op dezelfde plek in het kantoor? Prima, één verhuisbeweging in de twee jaar is niet veel maar het is wel flexibel. Wil je iedere dag een ander bureau? Wil je werken in een Chesterfield? Moet je geconcentreerd werken? Bel je veel en wil je niemand storen? Zit je veel in vergaderingen? Ben je maar 20% op kantoor? Dit wordt allemaal meegenomen in een totaal ontwerp van een goed werkend flexibel kantoor waarbij flexibel niet wordt opgedrongen maar juist benut door de werknemers.

Ben je benieuwd hoe ik je kan helpen met het ontwerpen van een werkend flexibel kantoor? Neem contact met me op, dan maken we er samen iets moois van!